Fysiotherapie

Fysiotherapie richt zich op het herstel van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat (waaronder spieren en gewrichten).
Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig beeld van uw klachten door eerst vragen te stellen en een lichamelijk onderzoek te doen. Op basis daarvan kan de fysiotherapeut in overleg met u een behandelplan opstellen. Er wordt een actieve deelname aan het herstelproces van u verwacht. Globaal zijn er drie vormen van behandeling: bewegingstherapie, massage en fysische therapie.

Bewegingstherapie, ook wel oefentherapie genoemd, is de belangrijkste pijler in de fysiotherapie. Voorbeelden van toepassingen zijn: bewegingsmogelijkheden van gewrichten beïnvloeden, spierkracht vergroten, een betere houding aanleren, een beter evenwicht realiseren, betere ademhalingstechniek aanleren en leren ontspannen. Hierbij kan trainingsapparatuur gebruikt worden en er worden oefeningen en instructies voor thuis meegegeven.

Massage, dit bevordert de bloedsomloop in weefsels en vermindert de spierspanning.

Fysische therapie, onder meer elektrotherapie en geluidsgolftherapie, warmte- en koudebehandeling. Dit is vooral gericht op het herstel van weefsels, doorbloeding en pijnverlichting.

 

Verwijzing

De meeste patiënten worden behandeld op verwijzing van huisarts of specialist.

Sinds 1 januari 2006 bieden de meeste verzekeraars echter ook de mogelijkheid om rechtstreeks naar een fysiotherapeut of manueeltherapeut te gaan. Dit in het kader van de directe toegankelijkheid, de zogenaamde DTF.

Indien er bij de fysiotherapeut twijfels bestaan over de aard van uw aandoening of indien er meer informatie gewenst is zal hij, in overleg met u, contact opnemen met uw huisarts.

De behandelingen worden vrijwel altijd door uw zorgverzekeraar vergoed. Met vrijwel alle zorgverzekeraars heb ik een contract afgesloten. Het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt hangt meestal af van uw aanvullende verzekering of van het feit of uw aandoening voorkomt op de lijst van de “chronische aandoeningen”.