Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Manuele therapie is bedoeld voor klachten van het ‘bewegingsapparaat’, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Zo’n stoornis van het gewricht wordt ook wel een functiestoornis genoemd. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.
Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen. Een manueeltherapeut kijkt naar de manier waarop mensen bewegen en zorgen dat de gewrichten beter werken. Hierdoor bewegen ze (weer) soepel en neemt de pijn af.
Een master in de manuele therapie onderscheidt zich van de fysiotherapeut doordat hij of zij complexe manuele vaardigheden kan toepassen voor het diagnosticeren en behandelen van beperkingen van gewrichten. Dit alles wordt belicht en onderbouwd vanuit het best beschikbare wetenschappelijke bewijs.
De klachten
Voor welke klachten is manuele therapie geschikt? Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen door de manueel therapeut positief beïnvloed worden.
Daarbij kunt u denken aan:
- Hoofd- en nekpijn (vaak in combinatie met een stijve bovenrug)
- Nekpijn (al dan niet uitstralend in de arm)
- Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
- Heupklachten
- Lage-rugklachten (ook als ze uitstralen naar het been)
- Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek
- Kaakklachten (soms in combinatie met nekklachten)
- Schouderklachten (soms in combinatie met nekklachten)
- Pijn en stijfheid in de schouder (Frozen shoulder)
- Tenniselleboog
Of manuele therapie ook úw klacht kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste behandeling.
Bekijk hier een filmpje over Manuele therapie
De Behandeling
Tijdens de eerste behandeling voert de manueel therapeut een uitgebreid vraaggesprek met de patiënt. Ook voert hij of zij een lichamelijk onderzoek uit. De manueeltherapeut kijkt daarbij niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens waardoor de klacht ontstaat. Ook wordt er bekeken of de patiënt andere lichamelijke problemen heeft die toe te schrijven zijn aan de klacht. Afhankelijk van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt.
De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passieve mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten worden vergroot. De pijn neemt dan af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren.
Wij bieden twee vormen van manuele therapie aan: Manuele therapie SOMT en Manuele therapie E.S. Binnen beide vormen passen onze manueeltherapeuten een scala aan mobiliserende of manipulatieve behandelingen toe gericht op het normaliseren en optimaliseren van bewegingen.
Manuele therapie SOMT (door Stef Holtslag)
Stef volgde de post-HBO master Manuele therapie aan de SOMT in Amersfoort. Hier heeft hij uitgebreide en specifieke kennis opgedaan van de werking en de ziekteleer van gewrichten van de wervelkolom en de extremiteiten. Ten opzichte van de manuele therapie E.S. kan Stef zwaardere gewrichtsmobilisaties en high velocity thrust-technieken (manipulaties) toepassen welke gericht zijn op het verbeteren van de bewegingen.
Manuele therapie E.S. (door Mirjam van Kemenade)
Mirjam past een behandelwijze toe volgens de manuele therapie E.S. (voorheen Manuele therapie volgens methode van der Bijl), waarbij zij zich richt op de behandeling van klachten van het bewegingsapparaat of klachten die daarvan zijn afgeleid. Het richt zich met name op de gewrichten van het gehele lichaam. Manueel therapeuten E.S. trachten uitsluitend door gebruik van handgrepen een optimale bewegingsfunctie te realiseren en te handhaven. Hierbij wordt zeer subtiel en meestal pijnloos gewrichten in het lichaam bewogen. De methode wordt ook wel de egg shell (E.S.) methode genoemd. De kracht die bij de behandeling wordt gebruikt is zo gering, dat een eierschaal nog niet zou breken. Er wordt dus niet gekraakt (geen manipulatie).
Met minder kracht wordt er meer specifiek het bewegingsapparaat behandeld. De klacht wordt niet alleen lokaal verminderd, maar ook onderliggende disbalans in bewegingen worden weggenomen waardoor klachten duurzaam verdwijnen. Het bijzondere aan deze technieken is ook dat je vaak meerdere problemen in een sessie tegelijk kunt behandelen.